FAQ

Vraag en antwoord

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen en de antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 06 53 87 93 57 of stuur een e-mail naar info@fairflowersfairplants.com. Wij helpen u graag verder.

Wat is Fair Flowers Fair Plants ?
Fair Flowers Fair Plants is een internationaal consumentenlabel voor sierteeltproducten, die met respect voor mens en milieu geproduceerd zijn.

Waar komen deze producten vandaan?
De bloemen en planten met het Fair Flowers Fair Plants label worden geproduceerd op gecertificeerde kwekerijen, overal ter wereld.

Waarom is een Fair Flowers Fair Plants label nodig?
Het is niet altijd vanzelfsprekend dat sierteeltproducten geproduceerd zijn met aandacht voor het milieu en de sociale omstandigheden van werknemers. Koopt u bloemen of planten met het label van Fair Flowers Fair Plants? Dan weet u zeker dat deze afkomstig zijn van bedrijven die onafhankelijk gecontroleerd zijn op de arbeidsomstandigheden én de belasting van het milieu. Waar ook ter wereld.

Wat zijn de sociale eisen?
De sociale eisen zijn gebaseerd op de International Code of Conduct for cut flowers (ICC), oftewel de internationale sociale gedragscode voor de snijbloementeelt. Deze gedragscode omvat voorwaarden met betrekking tot veiligheid, gezondheid en arbeidsomstandigheden van de medewerkers op de productiebedrijven.

Wat zijn de milieu eisen?
De milieu eisen van het Fair Flowers Fair Plants label hebben betrekking op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, energie, water en afval. De producent is verplicht om van het gebruik een registratie bij te houden en wordt daarop gecontroleerd door de certificerende organisatie.

Hoe worden goede productieomstandigheden gewaarborgd?
De bloemen en planten die voldoen aan de gestelde milieu- en sociale eisen kunnen door de kweker, de groothandel of de detaillist worden voorzien van een Fair Flowers Fair Plants garantielabel.

Hoe vindt de controle plaats?
Elke schakel in de keten, van producent tot winkel, moet geregistreerd zijn als deelnemer van Fair Flowers Fair Plants. Daarbij moeten deelnemers kunnen bewijzen dat het om Fair Flowers Fair Plants producten gaat. Controles maken het mogelijk om te volgen of de deelnemers zich aan alle afspraken houden.

Wie staan achter dit initiatief?
Het keurmerk wordt ondersteund door vakbonden, internationale organisaties uit de bloemen- en plantensector, milieu- en mensenrechtenorganisaties.

Waar kan ik producten onder het Fair Flowers Fair Plants label vinden?
Bloemen en planten met het Fair Flowers Fair Plants label worden verkocht door bloemisten, tuincentra en supermarktketens wereldwijd. In Europa zijn Fair Flowers Fair Plants producten inmiddels in 10 landen verkrijgbaar. Via onze website kunt u meer informatie over het verkooppunt bij u in de omgeving opvragen.